Vi blir ofte fristet til å gjøre feil når det gjelder det med å bygge websider. Ofte tenker vi at kvantitet er viktigere enn kvalitet, men det er en stor feil som krever mye tid og gir få resultater. Nettopp dette handler SEO om når man snakker om å optimalisere sitt innhold for å få best mulig resultater. Og innenfor SEO er det ikke alltid mengde som teller, men kvalitet!
Når du har en WordPress side er det mange WordPress tillegg som vil hjelpe deg å gjøre en god jobb med SEO, altså med å optimalisere din side for Google søk (og eventuelt Bing). Jeg har tatt en titt på flere slike nå og her vil jeg dele mine erfaringer.
Hva kreves av et bra SEO tillegg (SEO plugin)?
Dette er et spørsmål som vil ha svært mange forskjellige svar. Det kommer helt ann på deg selv og hva du er på jakt etter, hvor lang erfaring du har og lignende. Det som er viktig å vite er at SEO tilleggene til WordPress først og fremst hjelper deg med å gjøre din side mer optimalisert, så det vil si såkalt on-page SEO. De gjør altså ikke hele jobben ettersom du må jobbe med å få innkommende lenker og masse liv og røre på sosial media i tillegg, men de hjelper deg å optimalisere innholdet på din webside slik at grunnlaget er lagt for suksess.
De tilleggene jeg har prøvd og jobbet med i det siste som jeg vil ta med når jeg her diskuterer og skriver om de beste SEO plugins til WordPress er:
- Squirrly SEO
- Yoast SEO
- All in One SEO
- Ultimate SEO
Dette er kanskje de fire mest kjente og populære tilleggene for søkemotoroptimalisering i WordPress. Jeg kan umiddelbart si at personlig det ett av disse som jeg absolutt ikke kommer til å bruke på noen av mine sider og det er All in One SEO. Den største faktoren i dette var at jeg ikke kunne fordra selve utseendet til tillegget og det var vanskelig å jobbe med og jeg savnet mange funksjoner. Men, viktigst av alt synes jeg at det var uoversiktlig og vanskelig å jobbe med. De tre andre derimot var alle svært gode og jeg kan varmt anbefale alle tre, men det er selvfølgelig forskjeller mellom dem, så det kommer litt ann på hva du er på jakt etter, hvilket du bør bruke!
Trenger du hjelp til å optimalisere artikler?
Hvis du er nybegynner eller aldri har jobbet med det å optimalisere artikler for søkemotorer tidligere vil jeg helt klart anbefale at du bruker Yoast SEO eller Squirrly SEO. Det kan være at du allerede har brukt Yoast for eksempel uten å ta i bruk denne funksjonen, men den er svært viktig og nyttig. Den handler om det at du tenker ut hva slags nøkkelord du ønsker at den gitte artikkelen du skriver skal bli kjent for og som du ønsker at folk skal finne den i Google for. La oss si at du skriver en artikkel som du ønsker skal gi deg topp-plassering i Google for søkeordene: «beste frisør i Oslo.» Her kan det være stor konkurranse og lignende, men da har du muligheten i både Yoast SEO og i Squirrly SEO til å skrive inn dette som nøkkelord for artikkelen din. Deretter er det bare å skrive selve artikkelen og så vil tilleggene hele tiden hjelpe deg slik at du faktisk optimaliserer innholdet i din artikkel for nettopp disse nøkkelordene slik at Google skal favorisere deg og ditt innhold.
Etter å ha gjort dette noen ganger vil du ganske greit komme inn i hvordan både Yoast og Squirrly tenker og det kan være at du i framtiden ikke trenger å bruke ett av disse tilleggene for nettopp dette, men i starten kan disse være kjempenyttige for å hjelpe deg til å skjønne hvordan du kan optimalisere en artikkel for treff ved søk på spesifikke nøkkelord.
Sosial deling i SEO tilleggene
Det er mange ting som er viktig i et SEO tillegg til WordPress, men for eksempel det at du kan gi detaljert beskrivelse av hvordan du vil artikkelen skal se ut når den blir delt på sosial media er noe som kan være nyttig for mange. Både Squirrly SEO, Yoast SEO og SEO Ultimate gir deg muligheten til å gi egen beskrivelse, tittel og eget bilde som du ønsker at skal brukes når den gitte artikkelen deles på Twitter, Google+ eller på Facebook. Dette er svært nyttig, og hvis dette er svært viktig vil jeg anbefale SEO Ultimate eller Yoast SEO ettersom jeg synes de er litt bedre på det enn Squirrly.
Der Squirrly slår knockout på konkurrentene
Squirrly er i utgangspunktet gratis, men om du bruker det til å produsere mer enn fem artikler i måneden må du betale litt. Men, det kan faktisk være verdt det, spesielt hvis du synes den funksjonen jeg nå beskriver som nyttig. Der slår Squirrly nemlig knockout på konkurrentene. Du kan selvfølgelig prøve Squirrly gratis i 15 dager og er du fornøyd kan du fortsette gratis, eller så kan du tegne abonnement som vanligvis koster 20USD i måneden, men her har du tilgang til en kupong som gjør at prisen kun er 14USD i måneden.
Så hva er det? I Squirrly skriver du inn et nøkkelord du ønsker å optimalisere artikkelen din for. Det er likt Yoast SEO. Men, Squirrly tar dette langt videre. Du kan nemlig få tilgang til informasjon om faktisk plassering i Google for nøkkelordene du har oppgitt inne i din WordPress admin og du kan siden få detaljert analyse av hver artikkel om antall inngående lenker, hvor mange likes du har på sosial media for den artikkelen og om forfatter autoriteten din. Dette er skikkelig bra og utrolig nyttig, så om du ønsker detaljert informasjon og oppdateringer om hvordan artiklene dine ligger plassert i Google er dette en gullgruve!
Bruk SEO Ultimate for å bygge interne lenker
En av tinga jeg liker svært bra med SEO Ultimate er at de gjør det enkelt å bygge interne lenker ved å bruke såkalt Deeplink Juggernaut. Når du skriver en artikkel har du muligheten til å skrive inn nøkkelord for artikkelen og disse nøkkelordene fungerer på den måten at hvis disse dukker opp i en annen artikkel på din nettside vil den automatisk linke til artikkelen du skriver for disse nøkkelordene. Dette kan hjelpe deg å bygge opp et fint nettverk av interne lenker som også har en positiv innflytelse på Google ranking. Mert at det finnes mange andre WordPress tillegg som kan gjøre denne jobben for deg hvis du velger å bruke Yoast SEO eller Squirrly SEO i stedet.
Konlusjon om beste SEO tillegg til WordPress
Det er utrolig mye som kunne bli sagt og det er utrolig mange andre funksjoner som ligger gjemt i de forskjellige SEO tilleggene beskrevet i denne artikkelen. Noen lar deg masse oppdatere META beskrivelsen til alle artiklene enkelt og greit (SEO Ultimate), andre bygger sidekart for deg, noen lar deg se 404 feil fra Google Analytics og noen lar deg endre .htaccess og robots.txt fra inne i WordPress kontrollpanelet ditt. Derfor er det umulig å si hvilket tillegg som er best, men kanskje du allikevel har blitt litt klokere mens du har lest denne artikkelen.
Har du noen erfaringer eller tanker du vil dele? Eller kanskje du vil anbefale et annet SEO plugin til WordPress brukere? Skriv en kommentar!