Wordpress.org eller Wordpress.com

Fordeler og ulemper med bruk av WordPress.com

Når du er sitter hjemme på rommet eller kanskje på kontoret og planlegger å opprette en ny blog er det mange spørsmål man tenker på. Hva skal jeg skrive om, hvor ofte ønsker jeg å skrive og selvfølgelig, hvor skal bloggen min ligge/publiseres? Skal jeg kjøpe meg et domene med serverplass eller skal jeg bruke en gratis webtjeneste ett eller annet sted?

Wordpress.org eller WordPress.com
WordPress.org eller WordPress.com

Det finnes mange sider som tilbyr gratis blogplass. En av disse er for eksempel Blogger, men i denne artikkelen skriver jeg ikke om den, men en annen som er veldig populær, nemlig WordPress.com. På denne siden kan du nemlig opprette blog å sette i gang bloggingen i løpet av et par minutter. Dette i motsetning til WordPress.org der du kan laste ned en WordPress installasjon til din egen server og så sette opp hele greia manuelt på egen serverplass og egen adresse. Hvilken løsning er best? Hva er fordelene og ulempene med de forskjellige løsningene?

Fordeler med WordPress.com
Hvis du velger å registrere deg på WordPress.com er det veldig enkelt og greit å sette i gang med selve bloggingen og i løpet av minutter har du et utgangspunkt du kan begynne med. Du kan velge mellom mange temaer på denne siden, men samtidig er det svært mange av dem du må betale for av dem som anbefales, så du må leite en del før du finner et passende tema som du liker og som er gratis. Dette gjelder jo selvfølgelig også om du har WordPress på egen server, men det oppleves likevel enklere å finne et godt tema til bloggen din der. Innelagt i WordPress.com finnes en del plugins og widgeter som er veldig enkle å ta i bruk. Her finner du blant annet muligheten til å ha rating system på innleggene og deretter publisere dette i widgeter hvilke artikler på siden som er most populære, mest lest og lignende. Ved egen installasjon på server er dette ikke inkludert og man må leite en del for å finne plugins og widgeter som tilbyr de samme funksjonene som er med i basic pakka allerede på WordPress.com.

Når du så har skrevet en artikkel legger du til stikkord og det du trenger. I tillegg tilbyr WordPress.com tips til andre stikkord du også kan legge til artikkelen basert på innholdet, noe som kan være nyttig og ha en positiv SEO effekt. Det er selvfølgelig mange andre fordeler med dette og det at det er gratis er veldig greit og enkelt, men hvis du ønsker noe småtteri ekstra eller etterhvert vil oppgradere til Premium pakke begynner de Amerikanske dollarene fort å fly, og da kan du kanskje like så godt vurdere egen server.

Fordeler med WordPress på egen server
En av de mest åpenbare fordelene er at du får en egen webadresse. Det er jo greit med «superblog.wordpress.com» men det virker jo enda kulere og litt mer profesjonellt med «www.superblog.com» eller lignende adresse. Det finnes jo utrolig mange selskaper som tilbyr billig webhotell og serverplass nå for tiden (blant annet ProISP og UnoEuro), så det bør ikke være den store investeringa å ordne med en slik adresse. Jeg nevnte tidligere at det er noen finne plugins innebygd i WordPress.com, men problemet er at det som ikke finnes der, det får du heller ikke tak i. Ved installasjon av WordPress på egen server har du frihet til å installere plugins av alle mulige slag. Du har ikke bare mulighet til å installere dem, men du kan også gå inn i koden for å redigere dem. Det samme gjelder også koden til temaet du bruker og på den måten kan du enkelt klippe vekk «Theme by….», «Powered by WordPress» og lignende slitsomme setninger fra bunnen på siden, samtidig som du også kan forandre på diverse tekster og ting du ønsker å forandre på. På samme måten kan du redigere bort og legge til ting i grunnkoden til temaet ditt som gjør at du påvirker utsende på blog innlegg, sidene på bloggene, kommentarer og lignende.

Når du kjører WordPress på egen server kan du også legge til reklame (Google AdSense) noe som er veldig greit hvis du drømmer om å få litt inntekter av det hele (og hvem gjør vel ikke det).

Dette er bare noen tanker om temaet. Til syvende og sist er det selvstendigheten som gjør at jeg personlig ønsker egen adresse og WordPress på egen server. Om du bare ønsker å skrive en koselig blog og ikke har noe ønske om å gå inn i koder for å forandre på ting og lignende, og du samtidig ikke ønsker å bruke en eneste krone på prosjektet kan du trygt gå for WordPress.com.

Hvis du senere likevel skulle angre kan du enkelt eksportere bloginnleggene dine fra WordPress.com for så å importere dem i en ny installasjon på egen server på et senere tidspunkt. Lykke til!

Ønsker du et eget domene navn med egen serverplass og frihet til å gjøre hva du vil. Les våre anbefalinger av noen slike tjenester i artikkelen om gode webhoteller til gode priser.

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar