Page Rank er et interessant fenomen fra Google og det fungerer som en form for poenggivning som forteller noe om din websides verdi. Når sider lenker til din side er standarden at Google følger disse lenkene og dermed vil denne lenken påvirke din Google ranking og Page Rank gjennom at den gir «verdi» til din side.
I sin tid kom Google opp med no-follow muligheten for å hjelpe bloggere og andre som arbeider på internett. Det er jo tross alt mange tilfeller der man ikke ønsker å «hjelpe» andre sider eller gi videre Page Rank til sidene man lenker til. Dette er for eksempel ved reklame på din side. Slike lenker som man betaler for vil Google at skal bli gjort om til no-follow lenker. En slik lenke kan Google se og de følger den også, men den overfører ikke ranking til den gitte siden ved en slik lenke.
Et eksempel på en no-follow lenke
Om du ønsker å få reklame på forsiden til Aftenposten.no er jo dette kjempebra. Men, en slik reklame vil bli merket med koden rel=»nofollow», som betyr at når Google besøker Afteposten.no vil de se lenken, men lenken vil ikke påvirke din Page Rank. Reklamen vil skaffe deg besøkende til din webside direkte ved at folk klikker på annonsen, men det er også alt du oppnår. En slik lenke kan for eksempel se slik ut:
[stextbox id=»grey»]<a href=»http://www.netthjelp.eu» rel=»nofollow»>Netthjelp.eu</a>[/stextbox]
[stextbox id=»info»]Når WordPress gjør om lenker til no-follow bruker de gjerne koden rel=»external nofollow». External nofollow har samme funksjon som vanlig no-follow, bare skrives på annen måte.[/stextbox]
Når bruker man no-follow?
De aller fleste lenker på internett er do-follow lenker, altså lenker som påvirker Page Rank. Om ingenting er oppgitt i en kode gjør dette lenken automatisk til en do-follow lenke. Men, i hvilke tilfeller bør du som blogger og webmester bruke no-follow? Problematikken er nemlig den at gode utadgående lenker også har positiv påvirkning på din side, og slik bør du ikke automatisk gjøre om alle utadgående lenker til no-follow lenker.
- Bruk no-follow når noen reklamerer på din side eller betaler for å bli synlige på din side.
- Bruk no-follow når du bruker lenker der du av en eller annen grunn ikke ønsker å overføre Page Rank.
- Bruk no-follow ved lenker til tvilsomme sider du ikke stoler på (man kan henvise til slike ved aktuelle blog artikler, men man trenger ikke samtidig å støtte dem ved å gi dem en do-follow lenke)
- Bruk no-follow ved interne lenker til sider som du ikke trenger å overføre Page Rank til (for eksempel kontakt oss, innloggings, registrerings og lignende sider)
- Bruk no-follow på kommentarer som legges til og som inneholder lenker. Dette er ikke et must, men mange legger til kommentarer kun for å få en lenke tilbake til sin side, og ved å gjøre om kommentarer til no-follow luker du bort de besøkende som kun kommenterer for å få en lenke.
No-follow, pizza og Page Rank
Det her blir et litt banalt eksempel, men du kan se for deg din blog artikkel som en pizza. Den består av åtte biter og de gir alle kraft til kroppen i det du spiser dem. Men, jo fler som spiser av pizzaen, jo mindre blir det til hver person og desto mindre vil det de spiser faktisk ha innflytelse på dem som spiser dem. Det samme gjelder lenkene i ditt blogg innlegg. Jo flere lenker som følges, do-follow, jo mindre kraft blir i hver enkelt lenke på siden. Derimot vil du ved få do-follow lenker gi desto større kraft og innflytelse til de som faktisk finnes der.
Kjenner du noen som trenger en oppmuntring? Gi dem en slik oppmuntring i form av en god lenke med do-follow, og den kan bety mye mer for dem enn et påskeegg med smågodt eller kanskje en pizza fra Peppes. Selvfølgelig må du bruke visdom her også, for en lenke fra din side om blomster til en annen blogg om snekring vil kanskje bomme litt på målet, men poenget håper jeg du har forstått!