liquidity pool

Hvordan fungerer likviditetsbasseng (liquidity pool) og hva er risikoene hvis du plasserer kryptovaluta i et slikt basseng?

Dette er en artikkel som handler om såkalt liquidity pool, likviditetspool eller likviditetsbasseng, noe som er koblet til DeFI (Decentralized Finance) innenfor kryptovaluta-industrien. Det finnes masse slike bassenger og mange av de lover deg veldig gode renter hvis du plasserer dine verdier i slike bassenger. Men, er det lurt? Hvordan fungerer de? Det finnes mange artikler om dette temaet på engelsk, men ikke så mange på norsk, så her vil jeg forsøke å forklare det ganske enkelt og greit hvordan det fungerer.

Det er flere ting vi bør nevne i en slik artikkelen. Først og fremst kommer jeg til å forklare hvordan det fungerer, men det er også viktig å komme med noen advarsler, for det er mange skumle ting som kan ta både fortjeneste og glede bort fra noe som ellers virker veldig bra.

Hvordan fungerer et likviditetsbasseng?

De fleste av oss skjønner det at god likviditet er en positiv ting, mens dårlig likviditet er en negativ ting. Et firma som har dårlig likviditet vil ha problemer med å betale regningene sine og andre utgifter, mens de med god likviditet har penger klare til forutsette og uforutsette utgifter.

Uniswap er kanskje det meste kjente stedet for å kjøpe og selge kryptovalutaer på det som er en ikke sentralisert børs. En sentralisert børs er der børsen selv står ansvarlig, der du må ha dine kryptovalutaer på børsen for å kjøpe og selge, og hvis børsen går ned for telling, har du ikke lenger tilgang til dine kryptovalutaer.

På et sted som Uniswap er det du som har kontroll over det du eier, og du bruker bare en smart-kontrakt på plattformen for å kjøpe og selge kryptovaluta. Så om Binance, Kucoin, Coinbase, eller andre går ned for telling, eier du og du har fortsatt kontroll over det du eier av krypto. Samtidig krever de ikke at du må gå gjennom KYC (Know Your Customer), noe som betyr at du kan gjøre det meste anonymt uten at noen vet hvem du er. Men, for at en trade-opplevelse skal bli bra er det viktig at slike plattformer har høy likviditet i likviditetsbassengene sine, noe som gjør at du kan kjøpe og selge uten at det påvirker prisen veldig.

Noen eksempler som forklarer likviditetsbassenger.

Noe av det viktigste du må forstå om likviditetsbassenger er at de er laget for å holde balanse. Det vil si at de aller fleste bruker prinsippet der det alltid er 50% av den ene kryptovalutaen og 50% av den andre kryptovalutaen i bassenget. Det er viktig at denne balansen er basert på prisen til kryptovalutaene, ikke et bestemt antall.

Et lite likviditetsbasseng og hva som skjer når noen trader.

Det finnes et likviditetsbasseng med en totalverdi på $1000 hvorav $500 består av kryptoen NETTHJELP og $500 består av HURRA. Dette bassenget er i balanse og begge kryptoene har en verdi på $1, noe som betyr at det er 500 av hver kryptovaluta i bassenget.

Nå kommer Olav Thon og bestemmer seg for å kjøpe 100 NETTHJELP tokens. Hva skjer? Nå fjerner man 100 NETTHJELP tokens fra bassenget og legger til 100 HURRA tokens. Den nye balansen tilsier at det er 400 NETTJELP tokens i bassenget og 600 HURRA tokens. Bassenget er i balanse, men det betyr samtidig at nå har prisen til begge endret seg.

Hvis Olav Thon vil kjøpe 100 NETTHJELP tokens nå, må han betale mer HURRA tokens per NETTHJELP tokens, ettersom balansen i likviditetsbassenget nå tilsier at NETTHJELP kryptoen er mer sjelden enn HURRA kryptoen.

Her er en viktig lekse. Hvis du plasserer 50 NETTHJELP og 50 HURRA tokens i dette likviditetsbassenget betyr det ikke at du vil få det samme tilbake når du tar de ut. Du vil få tilbake tokens basert på balansen de har når du fjerner dem fra bassenget.

Så hvis det er flere HURRA tokens i likviditetsbassenget, betyr det at du vil få flere HURRA tokens og færre NETTHJELP tokens når du tar de ut fra bassenget. Dette kan føre til det som kalles for «impermanent loss», men ikke nødvendigvis.

Hva er «impermanent loss»?

Dette er et utrykk man ofte leser om når det gjelder likviditetsbassenger. Du kan få gode renter ved å plassere krypto i likviditetsbassenger, men det er også mulig å gå på solide smeller. Hvorfor?

La oss fortsette eksperimentet ovenfor. Du har plassert $1000 i verdi i bassenget for NETTHJELP/HURRA. Problemet er at de som laget HURRA tokenet plutsetlig selger alt de eier og har av tokenet. Hva skjer med bassenget? Det består av minimalt med NETTHJELP tokens og kanskje millioner av HURRA tokens. Ettersom så mange har solgt, har de mistet nesten alt av verdi.

Når du nå vil fjerne kryptoene fra bassenget vil du få masse verdiløse HURRA tokens, og nesten ingen NETTHJELP tokens. Hva er konsekvensen? Du har stort sett tapt alt av verdi som du plasserte i bassenget og du sitter bare igjen med verdiløse tokens!

Ovenfor har du et ekstremt eksempel, men hvis du legger til verdi i et ETH/BTC basseng på Uniswap, og begge faller i verdi, vil du også se at når du fjerner kryptoen fra bassenget vil verdien være mindre enn den du begynte med. Hvis en går opp og den andre går ned (proporsjonellt) vil sluttverdien være ganske lik.

Glem for all del ikke at hvis prisen på begge kryptoene du legger til går opp vil du uansett sitte med et godt overskudd når du siden tar de ut fra bassenget…

Noen eksempler fra Merchant Moe.

Jeg har brukt TraderJoe, en veldig populær DeFI løsning på Avalanche i lang tid. Nylig opprettet de en lignende tjeneste på Arbitrum og Mantle (to kjeder som er bygget på Ethereum), og ettersom jeg stoler på teamet bak TraderJoe, er jeg stort sett positiv og stoler på at tjenesten Merchant Moe på Mantle er kommet for å bli.

I starten er det mulighet for å få høy tilbakebetaling/rente hvis du plasserer krypto i pools og deretter plasserer de i farmer (som egentlig er det samme som pools, bare en ekstra måte å få ekstra rente på).

defi på mantle

Merchant Moe har sitt eget token som er MOE og hvis du plasserer penger i deres bassenger/farmer, kan du oppleve APR (rente) på over 100%. Det er jo nesten for godt til å være sant?

Ovenfor ser du at bassenget for KTC (KTX Finance) mot MNT (Mantle sitt eget token) har rente på over 250%. Du kan også se at den totale likviditeten er rundt $250,000 for øyeblikket. Hva er det du bør tenke på før du eventuellt faller for fristelsen?

  • Det første du må gjøre er å finne ut om du stoler på selve plattformen eller ikke. Er nettsiden bra? Hvem står bak tjenesten? Har de lang fartstid? Har de god kommunikasjon? Hva sier andre på nettet om tjenesten, servicen? Er du usikker på selve tjenesten er det definitivt et varsko!
  • Nå må du finne ut hva den første kryptoen i bassenget er. I dette tilfellet er det KTC. Hva er det for et slags token? Er det en MEME coin som pumper og dumper, eller er det et solid token som du kan stole på? Er det et bra team som står bak, eller er det en fare for at de plutsetlig dumper alt slik at du sitter igjen med masse verdiløse KTC til slutt?
  • Hva er det andre tokenet i bassenget? I dette tilfellet er det MNT, det offisielle tokenet til Mantle-nettverket. Hva er Mantle i det hele tatt? Hvem står bak hele produktet? Er dette folk vi kan stole på? Hvor lenge har det holdt på? Hvor mange tokens finnes totalt?
  • Hva slags krypto får jeg rentene i? Dette er også viktig. I dette tilfellet får jeg rentene i MOE, den lokale kryptovalutaen til Merchant Moe. Stoler jeg på plattformen? Tror jeg MOE tokenet vil holde verdien, eller er det fare for at den raser? For hvis verdien til MOE raser, vil kryptoene jeg får som rente plutsetlig ikke være noe verdt.

Dette er svært viktige spørsmål å stille seg. Jeg har selv hatt litt penger i KTC/MNT bassenget, men da jeg gjorde det først var prisen på både KTC og MNT cirka $1. Siden det har jeg fått mye god rente, men i dag er prisen på KTC cirka $0.45 og MNT $0.85. Hva betyr det? At om jeg fjerner min krypto fra bassenget, vil jeg få mye mer KTC en det jeg opprinnelig la til og mindre MNT, og totalt sett er det mye mindre verdt. Selvfølgelig har jeg fått god rente, men totalt sett er det godt mulig at jeg fortsatt er godt i minus på dette prosjektet.

Da er det viktig å finne ut… skal jeg kutte tapet her og fjerne midlene, eller er fallet til både MNT og KTC midlertidig, så jeg fortsetter å få rentene som planlagt i MOE, og håper at prisen på både KTC og MNT skal gå opp? Det er slike spørsmål som ofte kan holde deg våken midt på natta!

Du kan også vurdere å investere i bassenger med kryptoer som har lavere risiko, for eksempel et basseng med BTC/USDT. Hvis du tror Bitcoin skal opp, er dette er trygt basseng å plassere midler i. Men, hvis du er sikker på at BTC prisen skal opp, kan det være tryggere å bare kjøpe Bitcoin og holde den, for da har du i allefall Bitcoinen din trygt og sikkert. Hvis prisen på BTC går opp vil du nemlig få mindre BTC og mer USDT når du fjerne midlene fra bassenget. Hvis BTC prisen derimot går ned kan du forlate bassenget med mer BTC og mindre USDT.

Hvis du er smart nå skjønner du kanskje at du faktisk kan bruke likviditetpools til å kontinuerlig kjøpe/selge BTC, mens du tjener fees eller renter. Hvis prisen går ned, betyr det bare at du får mer BTC. Går prisen opp, betyr det at du får mer «penger», eller Dollar. Det er jo egentlig en vinn-vinn situasjon.

Hvordan kan jeg tjene så gode renter på likviditetsbassenger?

Først og fremst så får de som plasserer penger i slike bassenger en del av avgiftene som brukere betaler for å trade på plattformen. Så hvis en plattform tar en avgift på 0,1% av det totale beløpet, blir størsteparten av denne avgiften delt ut til de som har lagt til likviditet i bassenget som ble tatt i bruk. Det vil si at jo større prosent av den totale likviditeten du har i ett basseng, jo større prosent får du av avgiftene som blir hentet inn når folk kjøper og selger.

Når du legger til likviditet gir du fra deg to kryptovaluter. Som et bevis på transaksjonen får du et såkalt LP-token som du må returnere når du skal trekke ut likviditeten fra bassenget. Men, mange platformer ala TraderJoe og MerchantMoe lar deg farme med dine LP-tokens. Det betyr egentlig ikke mye, bare at du sender dem dine LP-tokens og du får ekstra rente i deres egne kryptovalutaer. Ofte gir plattformer ekstra høy rente i starten når de ønsker å tiltrekke seg nye brukere og ny likviditet.

Nok en gang, hvis plattformen så bli hacket eller de bare låser døra, har du ingen tilgang til din likviditet, så derfor er det ekstremt viktig å være forsiktig, følge med, og kun bruke plattformer som du stoler på.


Jeg håper denne informasjon har gitt deg litt basis-kunnskap rundt det med likviditetsbassenger. Har du videre spørsmål eller erfaringer du ønsker å dele er det bare å skrive en kommentar!

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar